КАКВИ СА ПОДРОБНОСТИТЕ ПО СДЕЛКАТА? Съгласно сделката между Израел и Хамас

...
КАКВИ СА ПОДРОБНОСТИТЕ ПО СДЕЛКАТА? Съгласно сделката между Израел и Хамас
Коментари Харесай

Какво знаем за четиридневното примирие между Израел и Хамас?

КАКВИ СА ПОДРОБНОСТИТЕ Пожарна охрана СДЕЛКАТА?

 

Съгласно договорката сред Израел и Хамас двете страни се споразумяха за четиридневно помирение, с цел да могат да бъдат освободени 50 дами и деца под 19-годишна възраст, взети за заложници, в подмяна на 150 палестински дами и младежи в израелски затвор.

 

Очаква се 50-те заложници, измежду към 240-те, взети от Хамас при нападението им против Израел на 7 октомври, да бъдат освободени на партиди, евентуално по към десетина дневно, по време на четиридневното помирение.

 

Страните по съглашението нарекоха спирането на военните дейности " филантропична пауза ". Паузата ще бъде удължавана с по един ден за всяка спомагателна група от 10 освободени заложници, се споделя в изказване на Израел.

 

Хамас съобщи, че Израел се е съгласил да спре въздушния трафик над северната част на Газа oт 08:00 ч. по Гринуич до 14:00 ч. по Гринуич всеки ден от примирието и да спре целия въздушен трафик над южната част за целия интервал. Групата съобщи, че Израел се е съгласил да не нападна и арестува никого в Газа, а хората могат да се движат свободно по улица " Салах ал-Дин " - основният път, по който доста палестинци са избягали от северната част на Газа, където Израел стартира сухопътната си инвазия.

 

Главният договарящ на Катар в договарянията за преустановяване на огъня, държавният министър в Министерството на външните работи Мохамед Ал-Хулаифи, съобщи, че според съглашението няма да има " никакви набези.

КОГА ЗАПОЧВА СДЕЛКАТА?

 

Примирието сред Израел и Хамас ще стартира в петък в 5 ч. по Гринуич, а първата група заложници ще бъде освободена в 14 ч. по Гринуич, заяви представител на катарското външно министерство.

Маджед Ал-Ансари съобщи пред кореспонденти в Доха, че описите на всички цивилни, които ще бъдат освободени от Газа, са били съгласувани. Той съобщи, че Катар се надява да контракти следващо съглашение за освобождение на спомагателни заложници от Газа до четвъртия ден от примирието.

 

Въоръженото крило на Хамас удостовери началния час 05:00 ч. по Гринуич.

КАК ЩЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНО?

 

Международният комитет на Червения кръст ще работи в Газа, с цел да улесни освобождението на заложниците, съобщи Катар.

 

Очаква се заложниците да бъдат превозени през Египет, единствената страна с изключение на Израел, която има обща граница с Газа.

 

По време на примирието се чака камиони, натоварени с помощи и гориво, да преминат в Газа, където 2,3 милиона души нямат храна, а доста лечебни заведения са затворени частично тъй като към този момент нямат гориво за генераторите си.

 

Въоръженото крило на Хамас съобщи в четвъртък, че 200 камиона с помощи и четири камиона с гориво ще влизат в Газа всеки ден.

КОИ СА ОСВОБОДЕНИТЕ ЗАЛОЖНИЦИ?

 

В изказване от четвъртък кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е получил първичен лист на заложниците, които ще бъдат освободени от Газа.

 

Сред 50-те дами и деца на възраст под 19 години, освободени от Хамас, има трима американски жители, в това число момиче, което в петък навършва 4 години, заяви американски чиновник.

 

Освен израелските цивилни жители и бойци, взети на 7 октомври, повече от половината от към 240-те заложници са чужденци и жители с двойно поданство от към 40 страни, измежду които Аржентина, Англия, Чили, Франция, Германия, Португалия, Испания, Тайланд и Съединени американски щати, заяви израелското държавно управление. Не всички заложници, взети на 7 октомври, са били държани от бойци на Хамас.

КОИ СА ОСВОБОДЕНИТЕ ПАЛЕСТИНЦИ И ЗАЩО СА БИЛИ ДЪРЖАНИ?

 

Израел даде лист с към 300 палестински пандизчии, които могат да бъдат освободени - двойно повече от броя на дамите и малолетните, които Израел се съгласи да бъдат освободени първоначално - и допусна, че чака повече от 50 заложници да бъдат освободени в границите на съглашението.

 

Палестинското общество на пандизчиите съобщи, че към сряда Израел е държал 7200 пандизчии, измежду които 88 дами и 250 деца на възраст под 17 години.

 

Повечето от 300-те пандизчии в листата са от окупирания от Израел Западен бряг и Йерусалим и са арестувани за произшествия като опити за нанасяне на удари с нож, мятане на камъни по израелски бойци, разработване на експлозиви, разваляне на имущество и контакти с враждебни организации. Никой от тях не е упрекнат в ликвидиране. Много от тях са били арестувани по административен ред, което значи, че са били държани без правосъден развой.

 

Освободените пандизчии могат да бъдат отведени с рейсове първо в президентската централа на Палестинската автономност, както при предходни освобождавания, макар че палестинският президент Махмуд Абас не е взел участие в тези договаряния за помирение, съобщи палестински чиновник.

КОЙ ДОГОВОРИ СДЕЛКАТА?

 

Катар изигра огромна посредническа роля. Хамас има политически офис в Доха, а катарското държавно управление поддържа отворени канали за връзка с Израел, макар че, за разлика от някои други арабски страни от Персийския залив, не е нормализирало връзките си с Израел.

 

Съединени американски щати също изиграха решаваща роля, като президентът Джо Байдън организира диалози с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и Нетаняху в седмиците, предшестващи сключването на договорката.

 

Египет, първата арабска страна, която подписа спокойно съглашение с Израел и която дълго време играеше посредническа роля през десетилетията на израелско-палестинския спор, също участваше.

ЗАЩО ПРЕГОВОРИТЕ ОТНЕХА ТОЛКОВА ВРЕМЕ?

 

Сделката беше оповестена 46 дни след началото на войната - един от най-ожесточените спорове, избухнали сред двете страни.

 

Първоначалните договаряния за съглашение сред Израел и Хамас, които са върли врагове, започнаха няколко дни след нападението на 7 октомври, само че напредъкът беше муден. Това частично се дължи на обстоятелството, че връзката сред враждуващите страни трябваше да се реализира през Доха или Кайро и назад, с цел да се посочи всяка детайлност, като да вземем за пример обезпечаването на цялостен лист от Хамас за лицата, които би трябвало да бъдат освободени, настояват американски чиновници.

 

Дори и да е подписано съглашение, прекратяването на огъня е краткотрайно. Хамас съобщи, че по време на примирието " пръстите му остават на спусъка ". Израел съобщи, че спорът ще продължи, до момента в който не бъдат освободени всички заложници и Хамас не бъде премахнат.

 

През 2014 година, когато Израел за финален път предприе огромна сухопътна инвазия в Газа, на двете страни бяха нужни 49 дни, с цел да приложат съглашението за преустановяване на огъня, само че това постави завършек на огромните боеве за няколко години.

 

Анализ на " Ройтерс ", преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР